Kasvihuone 405.6 (2017)

Kasvihuone 405.6

(2017)

Kasvihuone oli avoinna SuomiAreenan Kansalaistorin aukioloaikojen puitteissa maanantaista perjantaihin 10.–14.7.2017 toripaikalla # 37


Tavoitteena oli tehdä yhteisöllinen, korkeatasoinen, kiinnostava ja näkyvä taideteos, missä kansalainen ja Sitran asiantuntija voivat kohdata. Konseptina yhteisötaideteos laajeni äkkiä installaatioksi, kasvihuoneeksi joka sai nimen 405.6, ja joka oli kokemuksellinen niin aisteille kuin ajatuksille. Kahdeksan sänkyä, ruoholattia, meren äänet ja VR-lasit veivät vierailijansa muihin maailmoihin ympäröivästä torin hälystä. Vierailija saattoi ottaa päiväunet, meditoida, keskustella tuttavansa tai paikalla olleen sitralaisen kanssa, jättää ajatuksiaan ja levätä hetken.


Kasvihuone kokonaisteoksen ulkoisena muotona yhdistyy mielessäni ilmastonmuutokseen. Valitsin nimeksi luvun 405.6, koska se tarkoittaa tämänhetkistä hiilidioksidin määrää ilmassa. Rakenteeksi löysin vanhan käytetyn 4.5m korkean curling-hallin. Kolmiomainen profiili oli jotenkin myös pyhä.


Kansan äänen ajattelin pääsevän parhaiten kuuluviin ja näkyviin kasvihuoneen pinnassa, missä se oli luettavissa kaikille ohikulkijoille. Valitsin mieleni mukaan Sitran Erätauko-projektin tuloksista suomalaisten ajatuksia tulevaisuudesta, ja maalasin ne runollisesti kasvihuoneen muovipintaan. Estetiikasta tuli sopivan karhea. Ihmisten ääni oli heti pysäyttävä ja synnytti keskustelua. Torilla moni otti selfien tekstien edessä. Moni myös uskaltautui sisään, yhteensä noin 1200 kävijää viiden päivän aikana.


Kasvihuone erottui Kansalaistorilla hyvin ja herätti ansaitusti huomiota. Yleisesti SuomiAreena näytti mielestäni maalaismarkkinoilta, joten tällainen anarkistinen mutta kaunis kasvihuone oli raikas ja freesi helmi torilla.

In English